nedelja, 16. junij 2013

Vikend "doma"

Po Alexovem predčasnem odhodu nazaj v Slovenijo smo se v zadnjih dneh spopadali z nenadno tišino brez najglasnejšega člana odprave, obilico pacientov ter pomanjkanjem testov za malarijo, ni pa nam manjkalo niti počitka in dobre hrane.
Četrtek, 13. junij: Mangwazu, St. Peter
Naš dan se je začel že navsezgodaj, ko smo ostali člani odprave še v trdni noči nič hudega slutečega Alexa vrgli iz postelje in ga še zadnjič popeljali na 'našo' goro Kasungu uživat v prvih jutranjih žarkih toplega afriškega sonca.


Sledilo je dokončno slovo, kot vsako – zelo težko, vendar nas je že pogled na vrsto bolnikov ob prihodu v Mangwazu hitro vrnil v naš vsakdan. Kljub okrnjeni ekipi nam je še pred mrakom uspelo pregledati preko 180 pacientov, ob tem pa prav nič nismo pogrešali otroškega joka, ki ponavadi spremlja pogled na naše teste za malarijo – skoraj vse smo namreč porabili že dan prej, tako da je bilo zbadanje prstov tokrat malim pacientom prihranjeno. Za predpisovanje antimalarikov smo se tako morali zanesti na bolj osnovne medicinske metode – anamneza, inspekcija, palpacija, avskultacija.
Tako jutranji vzpon kot naporen dan sta seveda pustila posledice – po prihodu domov smo se kmalu prepustili užitkom podkožnega razmišljanja …

Petek, 14. junij: Kasungu
Po nekoliko daljšem spancu smo dopoldan posvetili medicinski oskrbi delavcev misijona. Temu je sledil slajši del dneva – 'PAO lunch', ki ga sedaj že tradicionalno pripravlja naša Jane. Miza se je kot zmeraj šibila od hrane: nsima, sladki krompir z arašidovo moko, kuhana okra, kitajsko zelje, goveji golaž, pečen krompir.


Po kosilu nam je Jane razkazala svoj vrt, ki je vir vseh njenih dobrot. Za tem je na svoj račun prišla predvsem Nina, ljubiteljica starih, zapuščenih in strašljivih zgradb. Pot domov nas je namreč vodila preko bivše šole z internatom, ki ne obratuje že 10 let.Sobota in nedelja, 15. in 16. junij: Kasungu
Po dveh vikendih potepanja sta se nam prilegla dva ležerna dneva v Kasungu. Soboto smo izkoristili za vsakdanja gospodinjska opravila ter tradicionalni 'petkov tarok', ki je bil zaradi sile razmer prestavljen za en dan. Dekletom večerna igra taroka ni bila dovolj, zato so svojo odvečno energijo usmerile še v peko raznoraznih priboljškov za nedeljski piknik, ki je prišel na vrsto skoraj takoj po jutranji maši. Piknik smo si skupaj z Matjažem privoščili v gozdičku nad Kamuzu house, rezidenco pokojnega prvega malavijskega predsednika, kjer smo v spokojnem miru lepe narave polnili baterije za prihajajoči teden.

Ni komentarjev:

Objava komentarja