sobota, 06. april 2013

Pozdravljeni na crni celini

Lilongwe. Tukaj smo stiri dni, pa smo ze cisto 'udomaceni'. Crna Afrika je predvsem na nasih podplatih, danasnje sobotno jutro pa smo izkoristili, da smo jo preganjali iz popotnih oblek. Kako pa smo prisli sem, kaj smo delali ta teden ... ?


Pondeljek, 01. april
Ne, ni prvoaprilska sala - navsezgodaj zjutraj smo odpotovali v Milano, tam cakali polnih 7 ur, vendar v tem casu uspesno oddali prtljago, kar ni bilo povsem brez strahu - doma smo namrec skrbno pretehtali vsak kos nase opreme. Zadnji pogled na evropska tla nas je cakal v dezevnem Rimu, kjer smo se ustavili, da smo pobrali se nekaj sopotnikov v etiopsko Addis Abebo ...
Torek, 02. april
V jutranjih urah nas je pozdravilo sonce afriskega kontinenta. Kljub neprespanim ocem smo z zanimanjem zrli v okolico nasega prestopnega letalisca ... a nismo videli dalec :). Skrbi na tem letaliscu nismo imeli, vsa oprema je bila (tako smo upali) ze napotena na nas koncni cilj. Tako je bilo tudi z nami. Brez tezav smo skoraj tocno ob poldnevu pristali na ravnini, ki si jo je prisvojilo novo letalisce glavnega malavijskega mesta Lilongwe. Tokrat so bile nase oci bolj zadovoljne, vendar nas je cakal se zadnji obracun z uradniki in  cariniki ... Medtem ko smo prevzemali nase skatle in kovcke, nas je v 'coni za potnike' ze presenetil nasmejani obraz nasega gostitelja p. Stanka Rozmana. Z njegovo pomocjo (malo tudi s pomocjo spremnih listov Rdecega kriza Slovenije) je nas tovor (cargo) prisel mimo vseh preprek (brez podkupnine - no, p. Stanko je zvecer dobil klobaso ... ).
V Lilongwe: nastanili smo se pri St. Peter's anglican guest house, registrirali smo se pri Medical Council of Malawi, pozdravili smo p. Lojzeta v glavni hisi jezuitov v Malaviju in obiskali nase prvo delovisce: Kamuzu Central Hospital. To je bilo dovolj: zakljucili smo s slovensko klobaso, kapljico in potico v dobri druzbi.

Sreda, 03. april
Ob 8h se je zacel nas delovni dan v bolnici. Lara in Nina: pediatrija, Barbara: porodnistvo, Leon: interna medicina (res vsa) in Alex: kirurgija. Pester delovni dan smo prekinili z domacim (tokrat res) kosilom in ga nadaljevali vsak na svojem podrocju. Do doma (z obveznim postankom v Sparu (!)) smo hodili vec kot eno uro, zato smo zvecer (znoci se ob 18h in to na hitro) upraviceno razmisljali o pocitku ...
Cetrtek, 04. april
Nas prvi pacient, Alex, je danes ostal doma (lenoba? prave diagnoze se nismo ugotovili), ostali smo imeli se bolj intenziven in utrudljiv dan. Zvecer v trgovino, pa vecerja in ... pocitek.
Petek, 05. april
Zopet v polni postavi. Nov delavnik (in zaradi utrujenosti k sreci tudi zadnji ta teden). Kaj vse smo ta teden videli in delali v glavni malavijski bolnisnici, opisemo kdaj drugic (prijazni fant nam sesteva MWK /malavijske kwache/ ki jih bomo placali za tale internetni 'postanek').
Dan smo sklenili s ponesrecenim filmskim vecerom in ob njem skoraj vsi pospali.
Sobota, 06. april
Dan za ciscenje. V hladnem jutru smo svoje obleke in obutev prepustili vodi in pralnemu prasku, nase roke so bile -nevajene tega pocetja- nekoliko pordele, a ucinek je sedaj prav impresiven, saj imamo skoraj celotno garderobo pripravljeno na naslednji teden.
Popoldne smo izkoristili za potep po prasnih ulicah in trznicah, med gneco ljudi (tisti, ki nam ne mahajo nam skusajo nekaj prodati) in mini-busov smo po nekaj urah nasli pot nazaj v nas domek ... Ta del seveda lahko opisejo samo dobre knjige, kaksna slika, ali film in se zato ne bomo po nepotrebnem trudili.

Malawi, gotovo nisi brez razloga toplo srce Afrike!

Ni komentarjev:

Objava komentarja